Bløffing er en viktig del av poker. Mange spillere sier at hvis du aldri bløffer mens du spiller poker, så gjør du det feil og går glipp av en avgjørende del av spillet. Ved å unngå bløffing vil du bli for forutsigbar for andre spillere og snart nok vil du begynne å tape penger. Derfor er det viktig å bløffe nå og da. Motstanderne dine må vite at du er i stand til å bløffe og ta hensyn til det når du møter deg. Selvfølgelig er det en “leir” av mennesker som hater å bløffe og lever etter regelen “tight is right”. De mener med andre ord at du bare skal spille dine sterke hender. Selv om denne tilnærmingen kan fungere i myke spill mot amatører, vil du være dømt til en mer seriøs lineup.

Bløffing er et veldig nyttig verktøy. Men den fine kunsten å bløffe er en ganske vanskelig ferdighet å mestre. Selv om du tror at du allerede er god til å bløffe, vil det alltid være ting du kan forbedre. Av denne grunn har vi bestemt oss for å sette sammen en liste med tips som kan hjelpe deg å bli en bedre pokerbløffer. Selvfølgelig vil du ikke bli en mester over natten, siden det krever mye trening og dedikasjon. Disse tipsene vil imidlertid hjelpe deg med å bli bedre til å bløffe og sette deg på rett spor i læringen.

1. Ikke tenk på pengene

Når du spiller poker, er det viktig å tenke på budsjettet ditt i form av sjetonger og blinds i stedet for ekte penger. Selvfølgelig er det lettere satt enn gjort, men det er en veldig nyttig teknikk som vil gjøre deg til en bedre bløffer.

La oss se på et eksempel. Du er i et pokerspill med $2/$5 innsatser. Hvis du ønsker å satse $200, kan det virke som en stor sum penger i begynnelsen, men hvis vi konverterer det til blinds, satser du 40 BB med potensial til å vinne 150 BB potten. Denne måten å tenke på forenkler prosessen med å bløffe på mange flere måter enn du tror. For eksempel vil du aldri bli en god bløffer hvis du forbinder hvert spill med ekte penger og det du kan kjøpe med det. Denne tankegangen vil gjøre deg nølende og nøling er det siste du vil når du bløffer. Du må vise tillit og være bestemt. Hvis du er usikker eller nølende, vil motstanderne dine mistenke at du bløffer og ta deg.

Hvis du legger merke til at motstanderen din kan være nølende med å sette mye penger på spill, kan du bruke det til din fordel. For eksempel vil en spiller som hele tiden tenker på ekte penger prøve å unngå store samtaler. Denne typen spillere er et hovedmål for bløffing.

2. Fortell en overbevisende historie

Noe av det viktigste ved bløffing er evnen til å fortelle en overbevisende historie til motstanderne. Dine innsatser må gi mening. Enhver pokerspiller som vet hva de gjør vil kunne fortelle når historien ikke stemmer og fange bløffen din og du vil være i trøbbel. Denne ferdigheten er uten tvil det viktigste som skiller en nybegynnerbløffer fra en ekspert.

Før du går for en bløff, tenk på hva du skal representere. Du må få andre spillere til å tro at du har en bestemt hånd. Så tenk på denne hånden og når det er fornuftig å satse med disse kortene. La oss se på en spesifikk situasjon. Du åpner fra under the gun og motstanderen din syner fra big blind, og floppen kommer K K A. De sjekker og du svarer med en innsats. Etter det vet de sannsynligvis at du bløffer og høyner deg. Det er fordi historien bare ikke ga mye mening. På et slikt brett har du en betydelig rangefordel, og de har bare noen få hender som ikke 3-better før floppen og danner en kombinasjon med felleskort.

Tenk alltid på historien du prøver å fortelle (og om den gir logisk mening) og hold deg til den til utførelsesfasen av spillet ditt. Et godt eksempel på bløffing er å sjekke på turn som kan fullføre et flushdrag med det formål å re-raise motstanderens innsats. Denne typen handling vil definitivt sette rivalene dine i et tøft sted og holde dem til å gjette. Spesielt hvis du følger opp med en innsats på river. Dessverre, selv om du forteller en perfekt historie med innsatsene dine, vil noen spillere fortsatt ringe deg, bare fordi de hater å kaste seg. Men hvis du får bløffene dine til å fortelle en overbevisende historie, er det ingen tvil om at de vil øke antallet sjetonger betydelig på lang sikt.

3. Vær bevisst på kroppsspråket ditt

Selv om dette tipset kun kan brukes i live poker, er det ganske viktig og verdt å snakke om i denne guiden. Det er ingen tvil om at det er ganske vanskelig å kontrollere kroppsspråket ditt, da det meste kommer ufrivillig. Men å kunne kontrollere det er et veldig kraftig verktøy når du bløffer.

Tells er en stor del av poker. De er de viktigste gavene til bløffing. Hvis du har for mange forteller, vil spillere kunne lese deg som en åpen bok. Selv om det ikke kan nektes at det er enkelt å kvitte seg med fortellingene dine, er det mulig. Hvis hendene dine skjelver og det er vanskelig for deg å kontrollere pusten, er det første du må identifisere at dette er dine tips. Å være bevisst på bordets tilstedeværelse er det første trinnet for å lære å bløffe med selvtillit. Prøv å finne ut om oppførselen din endres når du bløffer. Hvis du merker disse endringene, bli kvitt dem, eller kontroller dem til din fordel.

Bløffing er løgn, så du må vite hvordan du kan kontrollere reaksjonene dine. En av de mest utbredte fortellingene er å fryse og plutselig bli stille. Dette er en død giveaway av bløffing. Du må prøve å holde deg avslappet, eller i det minste virke slik for andre spillere. Hold bevegelsene dine løse og ikke snakk for mye, spesielt hvis du er en dårlig løgner. En god tommelfingerregel er å opprettholde en fast og god holdning. Det vil eliminere noen forteller og få deg til å se mer selvsikker ut. Du kan også prøve å holde begge hendene sammen og nær munnen. Dette vil også eliminere noen gjenkjennelige forteller og skjule hendene risting. Men ikke glem å gjøre de samme tingene selv når du ikke bløffer. Ellers vil disse handlingene faktisk gi deg mer skade enn godt.

4. Tenk på tabellbildet ditt

Dette tipset er litt knyttet til det forrige. Mens du spiller poker, bør du også være klar over hvordan andre spillere oppfatter deg og dine handlinger. Du må lage et bilde av en spiller som er mer enn i stand til å bløffe, men som også kan holde seg unna all action om nødvendig. For eksempel, hvis du utfører flere vellykkede bløffer på rad, må du være klar over hva andre spillere synes. Motstanderne dine kan begynne å mistenke at du bløffer hele tiden, derfor er det bedre å ta en liten pause. På den annen side kan du ikke alltid kontrollere hvordan spillet flyter. For eksempel kan du ha fått døde kort og holdt deg unna all handlingen. Dette vil skape et bilde av rock til andre spillere, som du kan bruke til å bløffe.

Alt i alt er det avgjørende å sette seg inn i motstanderens sko. Prøv alltid å tenke på hva slags bilde du lager ved bordet. Og når du bestemmer deg for dette bildet, prøv å justere strategien din for å bruke den til din fordel. Tross alt kan lønnsomheten til bløffene dine avhenge av det.

5. Lær når du skal bløffe

Et annet viktig tips for å bløffe er å vite når du skal bløffe. I visse situasjoner er det bedre å unngå dette risikable trekket. Ideelt sett bør du bløffe når du spiller mot en motstander som sannsynligvis kommer til å kaste seg eller bløffe. Du må lære hvordan du velger kampene dine. Dessverre er det ingen konkrete regler når det gjelder når man skal bløffe. Spesielt når vi tenker på hvor flytende poker er. Du kan ikke ha én strategi og alltid holde deg til den. Du må lære å tilpasse deg. Det meste kommer fra å spille mer og få mer erfaring som et resultat. Vi kan imidlertid skissere visse situasjoner. Du bør for eksempel ikke bløffe mot spillere som pleier å syne hele tiden. Du bør også unngå å bløffe mot spillere som tilter eller når du tilter selv. Prøv å bløffe mot spillere med kortere stabler da de har mindre rom for feil. Ikke bløff for mye mot superkorte stabler, da de kan være ganske desperate.

Som du kan se, er det ganske komplisert å lære når du skal bløffe, og det er ingen klare regler eller giveaways. Generelt er skremmekort de beste vennene til enhver god bløffer. For eksempel bør overkort, eller kort som fullfører en åpenbar trekning, gi deg en god mulighet til å bløffe. Du kommer sjelden i en situasjon der alt står i kø for at du skal kunne gjøre en vellykket bløff. Men disse tipsene vil definitivt hjelpe deg med å gjøre en utdannet gjetning.

6. Ikke bløff i flerveis potter

Hvis du ser på profesjonelle pokerspill, vil du legge merke til at de fleste bløffer finner sted i 1v1-situasjoner eller til og med under heads-up-spill. Det er ganske sjelden å se en profesjonell pokerspiller som prøver å bløffe seg gjennom to eller flere motstandere. Du må huske at med hver ny motstander, vil sannsynligheten for at bløffen din blir vellykket reduseres. Flere spillere betyr at det er større sannsynlighet for at noen har en god hånd. Et unntak er når du ser at det ikke er mye interesse for potten, noe som betyr at ingen satser. Men dette er også ganske risikabelt.

7. Eksperimenter med innsatsstørrelser

Nok en gang, hvis du legger merke til profesjonelle pokerspill, vil du legge merke til at mange gode bløffere pleier å leke med forskjellige innsatsstørrelser for å kaste av seg motstanderne. La oss se på et eksempel for en bedre forståelse. Motstanderen din forventer en normal innsats på rundt halve potten. Du bestemmer deg imidlertid for å satse en overdimensjonert innsats på 1,2x av potten. Dette vil definitivt sette din rival i ukjent territorium. De hadde sannsynligvis en plan eller strategi i tankene som de må endre nå.

Å vite hvor mye du skal satse er en avgjørende del av poker. Innsatsene dine kan ikke se for svake eller for konstruerte ut for dine rivaler. For eksempel kan du ikke forvente at folk kaster seg hvis du bare satser 15 % av potten på river. Alle med en sterk hånd vil satse eller til og med re-raise deg i denne situasjonen. Derfor er det bedre å holde seg unna små innsatser når du prøver å bløffe. De gir rett og slett ikke mye verdi for risikoen. Du må holde deg engasjert og unngå å være redd for store innsatser. I verste fall vil enhver observant motstander ta deg til å bløffe om og om igjen.

Men nok en gang er poker et veldig flytende og uforutsigbart spill. Det er alltid rom for eksperimenter, og spillestilen din kommer til å endre seg avhengig av oppstillingene. Du kan leke med innsatsstørrelser mot fritidsspillere som sannsynligvis vil bli kastet av spillet.

Siste tanker

Det er ingen tvil om at bløffing i poker er en veldig risikabel strategi. Det er imidlertid like tilfredsstillende å ta det av. Det er vanlig at nybegynnere tror at bløffing bør skje ofte ved pokerbordet. Men, som vi har diskutert i artikkelen ovenfor, er det viktig å være selektiv når du bløffer.

Hvis du er en nybegynner på å bløffe, bør du være veldig forsiktig med det. Unødvendig å si at pokerbløffer ser fantastisk ut i live-turneringer og filmer, men når det kommer til dine egne penger, er det en helt annen historie. Vi anbefaler at du øver på å bløffe ved lavere innsatser og sakte bygger opp selvtilliten og rykker opp. Selvfølgelig vil du ikke alltid lykkes. Men du må forstå at poker handler om langsiktig fremgang og fortjeneste.

Paradoksalt nok ønsker du ikke å bygge et rykte som en god bløffer. De beste bløfferne er de du ikke tenker på som bløffere. Disse typer spillere er de mest uforutsigbare og de vanskeligste å spille mot. I stedet for å fokusere utelukkende på bløffing, er det bedre å jobbe med å bli en bedre pokerspiller generelt og få mer erfaring. Tross alt vil tipsene vi har diskutert i denne artikkelen bare bli perfeksjonert med nok tid og øvelse.