Pokerturneringer og kontantspillstrategi

Poker er et merkelig spill i det, avhengig av den spesifikke formatet vi spiller, en som ønsker å være vellykket tilnærming er ikke garantert å få de samme resultatene i to separate scenarier – selv om de synes like.

Dette gjelder for eksempel når man vurderer (No Limit Hold’em) kontantspill og turneringer. I noen måter, slik som innsatsstruktur, er de praktisk talt identiske, mens i andre, for eksempel de blinde øker i en turnering, er de hav fra hverandre.

Med dette i bakhodet følger det på ingen måte at en tilnærming som anses å være veldig effektiv i ett format er et passende alternativ i det andre. Dessuten, hvis vi holder oss til den samme formelen, kan det til og med være til skade for oss, og det vil være vår egen skyld for manglende fleksibilitet og tilpasningsevne.

Et passende eksempel er hvordan den stramt aggressive stilen går i både kontantspill og turneringer. Når det gjelder det tidligere, er dette akseptert som en sterk strategi, vedtatt av spillere over hele spekteret av erfaring fordi det er en fornuftig, praktisk, no-nonsense stil som kan være et kraftig våpen på alle nivåer. Spesielt årsaken til at jeg har nevnt denne stilen, er fordi den også illustrerer hvordan spillet har utviklet seg gjennom årene.

I de gode gamle dager, da det ikke var noe som internett, kunne hele WSOP-feltet ha spilt i et lager på Binions Horseshoe. Jeg tuller selvfølgelig, men det var bare 73 spillere i 1980 … fem år tidligere var det bare 21. I dag kan en typisk pokerfestival skryte av tusenvis, og WSOP trenger langt fra bare et lite rom flere dag 1-spor og partytelt utenfor for å imøtekomme den vanvittige etterspørselen. I mellomtiden kan du bli med på våre online pokerpartnere, så kan du finne deg selv i en tilfeldig turnering med et felt på tusenvis. Selv sammenlignet med et par tiår siden da online pokerboom banet vei for det fantastiske miljøet vi har i dag, er landskapet ganske annerledes.

I dagens moderne turneringsmiljø – spesielt online – kan det å holde seg til en altfor stram stil bidra til å unngå noen av hullene som piper den typiske turneringsruten, men det store antallet spillere har en tendens til å legge igjen for mye av banen foran oss til å gjøre nok av en innvirkning å være til stede på toppen av leder. Vi kan skrape inn i mer mindre kontanter som spiller tight-aggressive, men vi får langt færre sjanser til å starte oss selv i en løpende start. De som gjør det, spillerne som jevnlig finner seg enten ute etter et par nivåer eller i besittelse av en gigantisk bunke, er the Loose-Aggressive, nådeløst, hensynsløse spillere som har tilpasset sin strategi for å vigours i moderne spill. Merk at mitt ordtak ‘enten ut … eller med en massiv stabel ‘betyr ikke at de gambler for den skyld. Alle kan gjøre det, og en slik politikk kan føre til en rask dobling, men er tilbøyelig til å komme til å bli angret før snarere enn senere. De mest suksessrike turneringsspillerne hoper nå på presset med målt aggresjon, byttedyr på svakhet og passivitet og er ikke redd for å få det all-in når deres styrke rettferdiggjør det og det er potensielt store potter å vinne. Hvis dette fører til en tidlig exit, så gjør det – fortsett til neste turnering, og søken etter en høy finish fortsetter.

Ironisk nok har den moderne pokergladiatoren en tendens til å plukke de tett-aggressive spillerne, peke dem ut og skyve dem ut av potten fordi de vet at slike spillere bare vil bli involvert med en førsteklasses hånd. Avgjørende, hvis vi nærmer spillet med en gjenkjennelig stramt image, så bortsett fra det faktum at store starthender vil ikke komme rundt nok, når vi endelig behandlet dem er det ingen garanti vi får handlingen vi trenger for å vinne stor! Betydelig, så langt er det en god sjanse for at de mer observante motstandere vil ha lagt merke til, og følgelig vil være skeptisk til å engasjere seg nå som vi har våknet opp hvis vi har vært for lavt.

Når vi spiller for stramt et spill i en turnering, er det en fare for at de få gangene vi har en veldig sterk hånd ikke gir den nødvendige belønningen, og vi blir sittende fast i en syklus av venting og folding, mens vi ser stakken vår krympe når persiennene blir større og større, og knapt klarer å opprettholde enda en gjennomsnittlig stabel … før vi finner oss i sliter og må spille ut av komfortsonen for å bli i turneringen. I mellomtiden har spilleren som vi opprinnelig trodde var altfor løs og spilt for mange hender, samlet seg et fjell med sjetonger og faktisk viser seg å være en formidabel styrke. Ikke bare har han klart å få mest mulig ut av kritiske situasjoner, men han er dyktig i å presse motstandere av hendene med det ekstra showet av aggresjon når det betyr noe, og ser ut til å sveve opp de små pottene som ingen andre er villige til å bestride. Hvis vi bare ville ha vært i stand til å være i posisjon til å stjele noen potter – vi ikke ville nå være på randen av å måtte risikere noen sjetonger vi har igjen for å holde seg i live …

Og dette kan dessverre beskrive opplevelsen til så mange spillere som prøver å adoptere en gammeldags stil for stivt til en moderne situasjon. Å bruke en viss fleksibilitet vil i det minste få oss til å involvere oss i tilstrekkelig grad for å gjøre vår tilstedeværelse følt og straffe svakere spillere, men hardnakket å prøve å få noe til å fungere fordi det pleide å være slik legendene spilte i en svunnen tid, eller fordi den samme metoden fungerer i cash games er i beste fall dumdristig.

Ironisk nok, ved å løsne oss, kan vi glede oss mer over hva turneringspoker kan tilby. Bortsett fra den frigjørende opplevelsen, kan det være for en vanligvis stram Cash-spill-fan å åpne tannhjulene, utvide starthåndområdet, spekulere litt og kanskje til og med kaste inn en buff eller to, en så fleksibel tilnærming kan godt høste fordeler. Det gir absolutt et mindre forutsigbart – og derfor mindre utnyttbart – tabellbilde.

Poker utvikler seg kontinuerlig, og det er viktig at vi tilpasser oss deretter og beveger oss med tiden.

Ha det gøy!